perjantai 5. tammikuuta 2018

Imetykseen valmistautuminen



Kokemuksia taitaa olla yhtälailla, mitä vauvojakin. Joillakin kaikki sujuu alusta loppuun ilman yhtäkään ongelmaa, kipua tai muuta. Toisille tie on huomattavasti kivisempi, enkä hetkeäkään ihmettele, miten lopulta väsynyt äiti turvautuu korvikkeeseen. Alempaa lista vinkkivitosista! 

Veen imetys taival tyssäsi kahden kk kohdalla, tuosta ajasta kk imetin ja toisen pumppasin. Maitoa olisi riittänyt pidempäänkin, näin myöhemmin lukeneena, mutta oma tietämättömyys ja neuvolan tuki jota ei ollut, sai maidontuotannon vähenemään. Lopulta rintatulehduksen jäljiltä loppumaan. Tunsin myös tuolloin 20 vuotiaana, oloni huijatuksi koko imetyksen suhteen. Tunsin huonoutta, epäonnistumista ja ihmetystä: "miten kukaan voi onnistua tässä!"

Imetyksestä olen edelleen sitä mieltä että, äidin maito on parasta niin meille ihmisille, kuin eläin vauvoillekin syntyessä. Mutta korvike on myös hyvää tavaraa, jos imetys ei onnistu jostakin syystä! Onneksi sitä on ja sillä myös meidän Vee kasvoi lopulta, sopivaa korviketta hänen mahalleen oli kyllä melkoisen haastavaa löytää.





Ensinnäkin se mikä on nyt toisin 6 vuotta myöhemmin, on tuki jota saa jo ihan facebookista oikean ryhmän löytäessä. Olen alkanut lukemaan jo raskauden puolivälistä alkaen vinkkejä, tulevaa imetystaivalta ajatellen. On helpottavaa lukea muiden, niin samankaltaisten ongelmien kanssa kamppailevien imetys kertomuksia ja kokeneempien kommentteja miten hommassa edetään. Ihan super mahtavaa! Olisipa kyseinen ryhmä ollut tiedossani jo esikoisen vauva-aikana, kun ajattelin nännien irtoavan koko homman johdosta. 

Aina Veen imetyksen alkaessa jännitin itseni kuin jäykäksi kepiksi ja olin hetken hengittämättä. Kohta sattuu ja paljon. Muistan pitäneeni Veetä rinnalla ja hänen ottaessa ensimmäisen imunsa, aukesi samalla aina omat kyynelkanavat hanan lailla. Kipu oli jotain ihan järkyttävää. Nännin päät olivat totaalisen rikki ja niiden hoidosta ei ollut mitään käsitystä. Neuvolasta ainoat sanat olivat:  "hyvinhän se sujuu, jatkat vaan reippaasti. Paino nousee kuten kuuluukin" Sujuu hyvin?!?! :D Mites ne miltein irronneet nänninpäät sitten! Kehotettiin käyttämään liivisuojia jotka helpottaa. Minulla ne suojat jämähtivät kiinni niihin valmiiksi rikki oleviin nänneihin, josta sitten piti väkisin yrittää niitä irrotella seuraavan imetyksen alkaessa. Taas oli päät auki. 

No mutta.. Nyt olen inan valmiimpi tulevaan, olen myös erittäin toiveikas sen suhteen tälläkin kertaa ja aika näyttää miten onnistutaan! Yritetään ainakin ihan täysillä ja vaaditaan sitä apua jos niitä ongelmia ilmenee. 

Mitä valmiiksi:

  • Imetysliivit: ostin kaarituettomat, reilu koon isommat mitä rinnat ovat nyt rv 36 turvottuaan. Kunnon liivit haen sitten kun maito on pamahtanut kunnolla tiskiin.
  • Nännirasva: Lansinoh lanoliinivoide (saa perus ruokakaupoista, eikä tarvitse pestä pois imetyksen alkaessa. Liila paketti.)
  • Rintakumi: mahdollisten halkeamien ilmaantuessa, olen lukenut avun olevan kuin lahja taivaalta. Näin ollen, nämä on keitettynä jo valmiina sairaalakassissa. 
  • Maidonkerääjä: täytyy muistaa seuraavalla kauppareissulla. Auttaa siihen ettei rikkoutunut nänni jää kiinni niihin himputin liivisuojiin, vaan saa olla vapaana pikku ilmakylvyssä.
Muita vinkkejä:

  • Kaalinlehdet: (sopivasti satokauden kasviksena jopa tällähetkellä :D ) Riko pinta esim haarukalla ja aseta liivin sisään jääkaappikylmä lehti rauhoittamaan rintaa. Auttaa niin tulehdukseen kuin alku turvotukseen jne. Vanhankansan kikka.
  • Lämmike rinnoille, kylmällä ulkoillessa mm. 
  • Mahdollisen rintatulehdus oireen ilmaantuessa: lämmin suihku ja rinnan käsin tyhjennys. Vauvan imu paras apu, aseta vauva leuka tukos kohtaa päin, näin imu on tehokkainta sieltä suunnalta jossa tukos sijaitsee. Imetä pääosin tulehtuneesta rinnasta.
  • Burana: jos rintaan ilmaantuu punainen läntti, kipeä patti tai muita merkkejä rintatulehduksen alkamisesta. Voi selvitä rintatulehduksesta jo pelkän tulehduskipulääkkeen ja oikean tyhjennyksen avulla ilman antibioottia!
  • Rintapumppu: näin isäkin voi osallistua pienen ruokintaan ja jos maitoa tulee reilusti, auttaa pumppu tyhjentämään suihkutissin pahimman suihkun, ennen vauvan asettamista rinnalle. 
  • Imetystukiryhmä: oman paikkakunnan tai sitten netistä löydetty ryhmä! Korvaamattomia kokemuksia ja vinkkejä onnistumista tukemaan. 
  • Kivuliaan imetyksen mahdollinen syy: kireä kieli- tai huulijänne, tarkistuta yksityisellä lastenlääkärillä jos helpotusta ei tunnu tulevan parin vk imetyksen jälkeen. Olen lukenut lukemattomia tarkistuksia synnytys-sairaaloissa jossa jänne on todettu olevan ok, mutta ei sitten ollutkaan lastenlääkärin tutkiessa uudestaan. 



Mitkä on sun vinkit?

Ihanaa viikonloppua ja mitä parhainta imetystaivalta imettäville tai siihen ryhtyville. <3

-Elisa
11 kommenttia on "Imetykseen valmistautuminen"
  1. Veden juonti! Nyt toista lasta (2,5kk) imettäessä oon huomannut vielä enemmän kuin esikoisen kanssa, kuinka tärkeetä on muistaa juoda tarpeeks, että sitten maitoakin heruu paremmin :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, kiitos lisäyksestä! :) Täytyy muistaa tankata myös itseä siis! Ihanaa viikonloppua. -Elisa

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä, itse kertoisin samoja asioita! Et ole ensimmäinen, jonka imetyksen oon kuullut loppuvan tiedon tai neuvon puutteeseen :( Mä opin esikoista odottaessa tosi paljon nimenomaan Facebookin imetysryhmästä pelkällä lukemalla. Mulla ei ollut suurempia ongelmia esikoista imettäessä, mutta helpotti ja helpottaa tulevan imetyksen osalla se, että tiedän mistä apua saa. En koe, että neuvolasta saa tarpeeksi tai oikeanlaista apua :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon myös näin! Mulla monta ystävää, jolla myös aika samanmoinen kertomus imetyksestä mitä itsellä. :/ Ihana kuulla että teillä onnistunut ja oot löytänyt ryhmän myös! <3 :) Kivaa lauantaita! -Elisa

      Poista
  3. Minikokoinen minigrip-pussi :D Eli kun rinnanpäät ovat rikki, auttaa niiden hautominen paremmin kuin lanoliinivoide. Ota minikokoinen minigrip-pussi, leikkaa pussin kylkeen nänninkokoinen reikä, laita pussiin lämpimällä vedellä kasteltu kertakäyttöinen liivinsuojus/harsotaitos yms. ja sulje pussi. Laita pussi liiveihin, niin että aukko on nännin kohdalla. Lämpö ja kosteus hautovat mahdollisen ruven pois ja minigrip-pussi estää paitaa kastumasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes mahtavaa, kiitos vinkistä! :) Luinkin tällaisesta jostain, kuulosti vaan silloin miljoonasti hankalammalta mitä sun kirjoittamana! Tulee ehdottomasti kokeiluun jos ja kun tilanne vaatii. -Elisa

      Poista
  4. Voisin lisätä vielä sen, että luottaa vauvaan ja omaan kehoon! Vaikka rinnat tuntuvat tyhjiltä, niin se ei kerro mitään :) vauva kyllä tietää mitä tekee! Nimim. alku keskosen kanssa yhtä tiheän imun kautta ja sai epäillä jatkuvasti onko 'maito vaan loppunut'. Ei ollut, vauva vaan tilasi lisää maitoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, tämä on kyllä juuri sellainen tilanne jossa näen itseni! :D Esikoisen kanssa kun suurin osa annettiin pullosta suoraan, oli helppo seurata vähän määriä. Nyt jos pamahtaa tyhjän tuntuiseksi tissi, voin kuvitella todellakin olevani miettimässä riittääkö maito todella. Kiitos! <3 :) -Elisa

      Poista
  5. Pari ensimmäistä viikkoa tutin ja tuttipullon välttäminen, jotta vauva oppii oikean imuotteen. (Eli tutti pois sairaalakassista ;))

    Myös oikeaan imuotteeseen kannattaa kiinnittää huomiota alusta saakka, voi estää nännien kipeytymistä, kun rinta on tarpeeksi syvällä vauvan suussa. Myös vauva saa maitoa rinnasta paremmin kunnollisella otteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! :) Toivon niin hyvän imuotteen löytymistä! -Elisa

      Poista
  6. Ehdottomasti itselleni paras keino muistaa juoda vettä, oli ostaa kunnollinen ja iso juomapullo. Suosittelen esim. XXL:ässä myytävää Contigo-merkkistä juomapulloa, iso ja helppo avata yhdellä kädellä. Ei tarvitse öisin nousta hakemaan vettä vaan illalla iso pullo sängyn viereen. Itse muistan ensimmäisinä viikkoina juoneeni öisin lähes kaksi litraa vettä.

    VastaaPoista